informatie over de kameleon

Voordat u een kameleon zou willen aanschaffen is het van groot belang dat u zich eerst verdiept in de verzorging van het dier. Het hebben van een kameleon(nen) is namelijk een prachtige hobby, maar het is er ook één die veel tijd in beslag neemt.

Voor de behuizing zou u kunnen kiezen voor een flexarium (dit is een hok volledig gemaakt van gaas) of een terrarium. Indien u voor een terrarium kiest, dan heeft deze dubbele ventilatie nodig. Het terrarium dient een minimale grootte van 50 cm breed x 50 cm diep x 100 cm hoog te hebben. Bedenkt u zich daarbij dat groter altijd beter is.


Het terrarium dient te beschikken over een warmtelamp en een UVlamp. De warmtelamp zorgt ervoor dat de kameleon zich kan opwarmen en het zorgt voor een hogere temperatuur in het terrarium.
Met een thermometer in het terrarium kunt u de temperatuur altijd in de gaten houden. Let u er a.u.b. wel op dat het dier zich niet kan verbranden aan de warmtelamp.

De UVlamp zorgt ervoor dat de kameleon goed kan groeien en draagt bij aan een goede gezodheid. De lamp draagt hieraan mee door de vitamine D aanmaak in het lichaam te bevorderden. Vitamine D bevordert het opnemen van calcium en de opbouw van de botten. Bij kameleons die een tekort aan vitamine D hebben gehad, kunt u dan ook vergroeiingen waarnemen aan de botten. Beide lampen kunnen ’s nachts uitgeschakeld worden, zodat de dieren net als in de natuur een dag en nachtritme ontwikkelen.

Het is aan te raden de dieren eens per week te voorzien van multivitaminen en/of kalk. Vooral als de vrouwtjes eieren leggen hebben ze dit erg hard nodig, om de ontwikkeling van hun eieren en het herstel erna een zo’n goed mogelijke kans te geven.


De dieren dienen een bedekte bodem te hebben. U kunt dit bijvoorbeeld realiseren met aarde. Er dienen ook planten en eventuele klimmogelijkheden aanwezig te zijn. Indien u de juiste planten aanschaft, kunnen deze ook dienen als klimmogelijkheid. Let u er a.u.b. wel op dat u geen giftige planten aanschaft.

Voor het bevochtigen van het terrarium zou u kunnen kiezen voor een automatisch sproeisysteem, een druppelaar of het zelf bevochtigen van de planten met bijvoorbeeld een plantenspuit. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoog blijft, wat een vereiste is, en de kameleons kunnen op deze manier ook drinken.

Voor meer informatie zou ik u graag willen verwijzen naar de website van de Kameleon Vereniging Nederland (www.de-kvn.nl). Tevens vindt u daar een forum waar veel informatie gedeeld kan worden. Aangezien het een betrouwbare vereniging betreft, ben ik zelf ook al langere tijd lid.

informatie over de Kameleon

contact

Kameleon Centrum Nederland
Nijenrodeweg 127
3077ES Rotterdam

 

Telefoon: +31 (0)6 - 13 06 85 82
E-mail: info@kameleoncentrum.nl

aangesloten bIJ KVN

Volg ons op